SECŢIA BILINGV – SPANIOLĂ DE LA COLEGIUL NAŢIONAL “IOSIF VULCAN” ORADEA


PRESA ONLINE - ARTICOL OVIDAN.RO - 2008

Curs online de inițiere în limba spaniolă la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea

Cursul de inițiere în limba spaniolă se adresează elevilor din clasele a VIII-a din județul Bihor, care doresc să opteze pentru profilul de filologie bilingv spaniolă, în anul școlar 2022/2023. Acest curs se va desfășura online și va începe în luna martie, realizat de profesoara de limbă spaniolă, Paula Dumea. C. N. „Iosif Vulcan” Oradea este o școală cu tradiție în ceea ce privește limba spaniolă, fiind un liceu bilingv româno-spaniol. Secția de bilingv spaniolă a fost inaugurată în anul 2008 de către Ambasadorul Spaniei la București, Excelența sa Juan Pablo García Berdoy, sub conducerea directorului instituției, prof. Simona Martin, și a profesoarei de limba spaniolă, Rodica Pop. În anul 2010, C. N. „Iosif Vulcan” Oradea a devenit Centru de examen acreditat de către Instituto Cervantes (Serviciul Cultural al Ambasadei Spaniei în România) pentru obținerea Diplomelor DELE – certificate oficiale, recunoscute pe plan internațional, ce atestă cunoștințele de limba spaniolă. Următoarea sesiune de examen se va desfășura în luna mai pentru nivelele A1, A2, A2/B1 școlar, B1 și B2. Secția bilingvă româno-spaniolă face parte dintr-un proiect internațional, fiind sprijinită de către Ambasada Spaniei la București prin Biroul Atașat de Învățământ, care gestionează programele educative ale Ministerului Educației Spaniol în România și participă la formarea profesorilor de limbă spaniolă prin diferite cursuri. Cu privire la avantajele de a urma acest profil se numără oportunitatea de a avea un profesor nativ de limba spaniolă, lectorul de anul acesta fiind Mariángeles Chincoa. Un alt avantaj îl reprezintă Bacalaureatul Spaniol Internațional; la finalizarea celor 4 ani de studiu, elevii care îl absolvă pot beneficia de burse oferite de Universități din Spania, precum Universitatea din Granada. Totodată trebuie menționat Festivalul de Teatru în limba spaniolă, care până acum doi ani, s-a desfășurat anual la București. În anii 2009 și 2013 elevii de la secția bilingvă din Oradea au câștigat acest Festival Național și au participat la Festivalul Internațional de Teatru. Între anii 2014 și 2016 s-a desfășurat proiectul Erasmus+ în colaborare cu cinci țări cu secții bilingve, limba vehiculată fiind limba spaniolă. Elevii interesați de acest curs, vor găsi toate detaliile pe pagina de Facebook a școlii.


Introducerea și învățarea limbii spaniole la Oradea, oraș aflat la frontiera vestică a Romăniei. Un interviu cu profesoara Rodica Pop.

VIZUALIZAȚI INTERVIUL

În 15 octombrie 2008, Excelenţa Sa, Juan Pablo Garcia Berdoy Cerezo, Ambasadorul Regatului Spaniei în România, a inaugurat la Colegiul Naţional “Iosif Vulcan” Oradea, secţia de spaniolă bilingv. Pe parcursul celor 10 ani, arborele sădit în şcoala noastră a dat roade bogate, într-o grădină a limbii şi culturii spaniole. Prin urmare, am devenit Centru de examen acredidat de Instituto Cervantes pentru obţinerea Diplomelor DELE. Teatrul Şcolar, o componentă educativă modernă condusă de lectorii spanioli, a fost un succes răsplătit cu premii în ţară şi în străinătate. Olimpiadele de limbă spaniolă şi rezultatele remarcabile obţinute de elevii noştri la nivel naţional, reprezintă o reală valoare pentru comunitate. Proiectele Carta Manuscrita, Erasmus +, Escuela de verano, Asociaţia Prietenii Culturii spaniole, au însemnat o mare deschidere înspre universul latinităţii, o pledoarie pentru interculturalitate. Toate aceste realizări însumează 10 ani de muncă susţinută atât pentru echipa managerială, cât şi pentru dascălii de la catedră.

Astăzi, 15 octombrie 2018, elevii de la secţia bilingv-spaniolă s-au întâlnit cu directorul instituţiei, prof. Simona Martin, prof. de limba spaniolă Rodica Pop, lectorul spaniol Sonia Lozano de Lemus, profesorii diriginţi ai claselor, prof. Alexandrina Crăciun, prof. Meda Chetrone, prof. Felicia Holhoş şi prof. Mihai Igaş – Vid, pentru a marca această zi de sărbătoare ca filă în istoria recentă a Colegiului Naţional “Iosif Vulcan”. Amintiri, realizări frumoase, momente de cultură şi civilizaţie spaniolă, felicitări şi dansuri tradiţionale s-au adunat în buchetul aniversar.

La mulţi ani acestei secţii şi truditorilor ei, profesori şi elevi !

Director,

prof. Martin Simona Nicoleta


Publicată de Colegiul Național "Iosif Vulcan" Oradea pe Luni, 15 Octombrie 2018
ORADEA, 15 octombrie 2008vizita EXCELENŢEI Sale, JUAN PABLO GARCIA - BERDOY CEREZO
Ambasadorul SPANIEI la Bucureşti
la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" din Oradea


cu ocazia înfiinţării secţiei de română-spaniolă
a liceului bilingv român-spaniol
cu program de bacalaureat spaniol

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei

Inaugurare Liceul Bilingv

Vizita ambasadorului Spaniei